Demokrati & økonomi
Indledning
Demokrati er en gammel opfindelse, men begrebet udvikler sig hele tiden. Tendensen er, at demokratiet skal give flest mulige voksne borgere de bedste muligheder for at deltage i beslutninger, der vedrører den enkelte eller samfundet som helhed. Vi skal hele tiden stræbe efter at forbedre demokratiet, i takt med at nye ideer og muligheder byder sig til.
Foruden de demokratiforslag der præsenteres her, har Alternativet blandt sine overordnede mål at forandre den politiske kultur, dvs. ændre den måde, der udarbejdes forslag på og debatteres på.
Et forslag gælder gennemsigtighed i kommunens investeringer. Egentlig er vores ambition højere: Vi vil naturligvis have bæredygtige investeringer, men det har vist sig meget svært, at få noget at vide om kommunens investeringer overhovedet, så i første omgang ønsker vi gennemsigtighed.
Overskrifterne for forslagene i dette udspil er:
· Borgerdrevne forslag
· Streaming fra udvalgsmøder
· ”Spar på energien”-kampagne internt i kommunen
· Gennemsigtighed i kommunens investeringer
· Eksport af rehabilitering
Borgerdrevne forslag
I et demokrati er det borgerne, der bestemmer samfundets kurs. I Danmark har vi af praktiske hensyn lavet repræsentativt demokrati, hvor vi vælger nogle til at repræsentere os i et beslutningsforum. Imidlertid er der temmelig mange, der undlader at stemme, og derfor slet ikke repræsenteres, og de der stemmer, kan kun stemme på den af de opstillede, der repræsenterer flest af borgerens holdninger – ikke nødvendigvis dem alle sammen. For at sikre, at alle borgere har mulighed for at stille forslag, der ellers ikke ville blive stillet, bør borgergrupper kunne stille forslag, der direkte tages op i byrådet.
Det har været fremført som modargument, at ingen medlemmer af byrådet ville modsætte sig, at tage et forslag op fra en borger, men hvis det er sandt, er der jo intet at miste ved at tillade borgerdrevne forslag. Hvilken borger vil tage besværet med at indsamle underskrifter og fremstille forslaget, hvis man bare kan sende en mail til en byrod?
For at stille et forslag uden om en valgt repræsentant, skal man samle lige så mange underskrifter, som der gennemsnitligt står vælgere bag en repræsentant i byrådet.
Alternativet Assens bakker op om SF’s forslag om borgerdrevne forslag.
Streaming fra udvalgsmøder
…Og byrådsmøder. Det giver gennemsigtighed og giver borgerne mulighed for at følge med i den demokratiske proces. Naturligvis bør møderne streames live, men de skal gemmes f.eks. et år, så det også er muligt at finde video fra møder i et arkiv.
Det er et problem, at interessen for politik og demokrati er i frit fald. Måske er åbenhed og modernisering af processerne med til at modvirke problemet. Foruden naturligvis en total omvæltning i hele den politiske kultur, der er kørt helt af sporet.
Alternativet Assens foreslår, at der streames live video fra alle udvalgsmøder og byrådsmøder, og at videoerne arkiveres på kommunens hjemmeside.
”Spar på energien”-kampagne internt i kommunen
Princippet om ikke at spilde ressourcerne, burde give sig selv i en klimakommune. Og hvis ikke hensyn til klimaet er nok til at skabe opmærksomhed på institutionernes ressourcespild, burde der være rigelig økonomisk motivation at finde. For hvad der ikke spildes af overflødigt lys på de kommunale institutioner er ikke småting. Varmen vil vi ikke kommentere, for det kan være fagligt begrundet, at der er afsindigt varmt på nogle institutioner.
Alternativet Assens foreslår, at Assens Kommune laver en intern ”spar-på-energien”-kampagne.
Gennemsigtighed i kommunens investeringer
Det er ikke umiddelbart muligt, at gennemskue kommunens investeringer. Det gør det umuligt at vide, om kommunen har midler, der er bundet i investeringer, der ikke stemmer overens med den etik borgerne i kommunen ønsker. F.eks. har kommunen hensat ca. 200 mio. fra såkaldte ’sale-and-lease-back’-ordninger, og de penge er investeret i et eller andet. Det har ikke været muligt for Alternativet, at få aktindsigt i hvilke investeringer der er tale om. Vi mener, at det er væsentligt, at borgerne har mulighed for at følge med i, hvordan vores fælles midler investeres, ligesom vi bifalder fuld gennemsigtighed på alle andre måder. I bund og grund er det et demokratisk problem, at kommunen ikke svarer på Alternativets henvendelser om oplysninger om investeringerne.
Alternativet Assens foreslår, at der er fuld gennemsigtighed i alle kommunens investeringer, og at de i øvrigt er bæredygtige.
Eksport af rehabilitering
I Danmark gælder en regel om frit valg af genoptræningstilbud efter indlæggelse[1]. Helt specifikt må man frit vælge andre kommuners tilbud, svarende til det tilbud ens egen kommune har tilbudt.
Kommunens direkte tilskyndelse til at have et genoptræningstilbud er, at den skal opfylde serviceloven. Derfor har alle kommuner deres eget genoptræningstilbud. Alle borgere i Danmark kan derfor frit vælge at lade sig genoptræne i en vilkårlig anden kommune. Det kan Assens Kommune udnytte ved at blive de dygtigste til genoptræning og rehabilitering som helhed.
Så vil borgere fra andre kommuner vælge at blive rehabiliteret, eller bare genoptrænet, i Assens Kommune, og deres hjemkommune betaler dermed for arbejdspladser mm. i Assens samtidig med at det naturligvis gavner kommunens egne borgere med førsteklasses rehabilitering.
Alternativet Assens foreslår, at Assens Kommune går målrettet efter at blive så dygtige til rehabilitering, at borgere fra andre kommuner vælger rehabilitering i Assens.
Som tilføjelse kan nævnes, at neurorehabiliteringen i Hammel netop har afskediget 40 medarbejdere[2]. Måske Assens Kommune kunne hente noget ekspertise at basere sin eksport af neurorehabilitering på?
[1] Frit sygehusvalg: https://www.sst.dk/da/sygdom-og-behandling/genoptraening-og-rehabilitering/genoptraening/frit-valg-til-genoptraening-efter-udskrivelse-fra-sygehus#
[2] TV2-Østjylland om fyringerne på Hammel: https://www.tv2ostjylland.dk/artikel/hammel-neurocenter-fyrer-40-medarbejdere