Kultur & kreativitet

Indledning

Kreativitet er noget af det, vi kan konkurrere med andre lande på. Det er også ud af kreativitet, at der udspringer iværksættere. Det er tit kreativitet, der er rammen om nye fællesskaber. Kreativitet er også at finde på nye, smartere måder, at gøre tingene på. Kreativitet fostrer ting, kommunen kan brande sig på. Endelig er kreativitet og kulturliv tæt forbundet. Med andre ord er kreativitet godt, og vi skal gøre det nemt og attraktivt, at være kreativ i Assens Kommune.

Kultur bliver som regel helt overset – specielt i valgkampe. Det skyldes, at kultur ikke er en særlig stor post på kommunens budget. Derfor konkluderer politikere, at der ikke er særligt mange stemmer i det, og at det derfor ikke er særlig vigtigt. Det kan godt være, at der ikke er mange stemmer i at tale kultur, men det er en misforståelse, at det ikke er vigtigt!

Kulturen er med til at definere os. Vores historie er kultur. Vi taler oven i købet om ’kulturer’, i historisk sammenhæng. Kultur er det, vi er fælles om. Kultur er meget andet end liguster, flagstang og medisterpølse. Det er sproget, vi taler. Det er sangene, vi synger. Det er billederne, vi alle kender. Det er de revy-sketches, vi alle sammen kender. Det er måden, vi bygger på.

Kultur taler til vores følelser og vores højre hjernehalvdel. Det er med til at gøre os til hele mennesker. Vi gør os selv identitetsløse ved at negligere kulturen, og vi gør os selv ubetydelige i historisk perspektiv, hvis vi negligerer kulturen.

Alternativet mener ikke, at kultur skal glemmes i jagten på stemmer. Vi skal ikke ignorere noget, der er vigtigt, blot fordi det ikke koster mange penge.

I forbindelse med måling af kultur bruges som regel det meget omdiskuterede ’besøgstal’. Alternativet støtter kritikken af kun at kigge på besøgstal. Der er problemet med at måle kvantitet i stedet for kvalitet. Det er målstyring. Vi vil hellere kigge på, hvor højt det er prioriteret blandt politikkerne. Følgende er tal fra økonomi- og indenrigsministeriet[1], der fortæller, hvor mange penge pr. indbygger kommunalbestyrelsen har afsat til kultur:

2017

I 2017 var gennemsnittet for de fynske kommuner 607 kr./indbygger. Assens kommune investerede 446 kr./indbygger. Det er 26,5% under middelmådig kultursatsning.

I tidligere år er tallene ikke bedre.

År

Assens

Gennemsnit

Afvigelse

2016

402

558

-28,0%

2015

405

601

-32,6%

2014

386

538

-28,3%

2013

353

510

-30,8%

2012

309

504

-38,7%

2011

291

533

-45,4%

2010

279

548

-49,1%

2009

291

490

-40,6%

2008

273

475

-42,5%

2007

244

414

-41,1%

 

Under middel lige så langt øjet rækker! Det er på tide, at kulturlivet får kunstigt åndedræt.

Overskrifterne for forslagene i dette udspil er:

·         Åbent kreativt værksted

·         KreaBy

·         Udescener

·         Galleri Willemoes

Åbent kreativt værksted – et mini FabLab

Et FabLab er et åbent værksted med maskiner til fremstilling af prototyper og modeller. Ordet ”FabLab”[2] er defineret af MIT og er et særligt velassorteret værksted, hvor stort set alt kan lade sig gøre, men mindre kan også gøre det. Med en laserskærer og en 3D-printer kommer man langt. Så det er nok forkert, at kalde det et ”FabLab”, men måske kreativt værksted? Måske det kan garneres med noget hjælp med elektronisk indmad til prototyperne. Måske en elektronikstuderende fra SDU vil have et studierelevant sommerferiejob som Arduino-vejleder? Værkstedet kan med tiden udbygges, og komme tættere på at blive et FabLab.

Sådan et åbent værksted tjener flere formål. Dels kan små udviklingsvirksomheder, arkitekter, designere, kunstnere, kreative hoveder og iværksættere lave deres første prototyper, og dels opstår der et kreativt miljø omkring sådan et værksted. Et fællesskab og netværk ud af hvilket der springer nye ideer og virksomheder. Et åbent værksted tiltrækker også kreative hoveder, hvorfor vi mener, at en placering i midten eller syd-enden af kommunen vil være hensigtsmæssig for at øge homogeniteten. Det vil (sammen med fibernettet) virke som en magnet på ingeniører og teknikere i øvrigt, og indtil de stifter deres egen virksomhed i Assens Kommune, er der ikke så forfærdelig langt til Trekantområdets og Odenses teknologivirksomheder.

Der er en del eksempler på sådanne åbne værksteder i Danmark, men de fleste drives af lukkede private foreninger, hvor man forpligter sig til at undervise eller betale kontingent eller lign. Og så er det, i vores øjne, ikke længere helt åbent. Vi tænker det først og fremmest som en service til virksomheder og borgere, og som en kommunal investering. Hvis brugerne skal betale noget, skal det være slitage af maskiner.

Alternativet Assens foreslår, at Assens Kommune etablerer et eller flere åbne værksteder.

Evt. i tilknytning til nedennævnte KreaBy.

KreaBy

KreaBy er den nye by/bydel i Assens Kommune. Det er en koncentration af billige værksteder, og billige boliger. Det vil tiltrække kreative mennesker (iværksættere, kunstnere). Det optimale ville være, hvis man byggede KreaBy op omkring et åbent værksted (se ovenfor). Man kunne evt. forsøge at finde en nedlagt skole, og bruge den som udgangspunkt. I Århus har de gjort noget tilsvarende – bare uden boliger – på en nedlagt godsbanegård[3].

Alternativet Assens foreslår, at Assens Kommune stiller bygninger til rådighed for, og støtter udviklingen af en KreaBy.

Udescener

For at give borgere mulighed for at udfolde sig kulturelt, foreslår vi etableringen af et antal udendørs overdækkede scener fordelt over hele kommunen. Udescenerne skal være gratis at bruge, men der bør være en eller anden form for online bookingsystem, så tvister undgås. Scenerne behøver ikke være andet end f.eks. en flisebelagt platform med et sol/regn-sejl over. Og så naturligvis nogle tilskuerpladser, som bare kan være ‘trin’ i en skråning eller lign.

Det optimale ville være, hvis man også kunne få strøm. Det problem har man adskillige løsninger på i marina- og campingplads-verdenen. Køb et chipkort med for 100 kr. strøm i servicebutikken, og brug gul scene i Vissenbjerg eller grøn scene i Haarby ligeså tosset, du vil.

Alternativet Assens foreslår, at der etableres mindre, frit tilgængelige, udescener flere forskellige steder i kommunen.

Galleri Willemoes

Kunst skal ses, for at sprede sin virkning. Kunst skal vises, for at det kan sælges så kunstneren kan leve. Kunsten og publikum skal kunne mødes. Det kan kommunen hjælpe med ved at stille et sted til rådighed. Princippet kendes fra ’Filosoffen’ i Odense. Kunstnere kan leje plads i galleriet og udstille deres værker. Gæster har gratis adgang. Der kan suppleres med café, butik, udlånte udstillinger osv.

Alternativet Assens foreslår, at der etableres et galleri centralt i kommunen, hvor lokale kunstnere billigt kan leje sig ind og udstille deres værker.

 

[1] Økonomi- og indenrigsministeriets nøgletal: http://www.noegletal.dk

[2] FabLab-princippet udsprang af MIT, men administreres nu af http://www.fabfoundation.org/index.html

[3] Århus kommune har indrettet et kreativt samfund i en nedlagt godsbanegård: http://godsbanen.dk/